`1
 
Ladies` Point
За нас
   
 
   
 
   
Услуги и цени
OLAPLEX
Filorga Professional - Където козметиката се среща с естетичната медицина
Фотоепилация и фотоподмладяване (IPL, RF)
   
  Описание на IPL+RF технологията
  Описание на апарата M10Ee
  Обхват на манипулациите
  Фототипове
  Как протича една процедура?
  Следпроцедурни предписания за максимален ефект
  Противопоказания
  ЦЕНИ
Интересни факти, изследвания, резултати
  СНИМКИ
   
Безиглена Мезотерапия
Натурален Дълбок Билков Пилинг
 
Въпроси и отговори
Продукти
Партньори
PR Материали
Промоции
Последни новини
Галерия
Наши Клиенти
Контакти
 
 
Академия за красота Ladiespoint
 
   
  НАЧАЛО : ФОТОЕПИЛАЦИЯ И ФОТОПОДМЛАДЯВАНЕ (IPL+RF)
   
ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ, ИЗСЛЕДВАНИЯ, РЕЗУЛТАТИ
 
     
  IPL + RF ТЕХНОЛОГИЯТА ИЛИ ПРИНЦИПЪТ НА СЕЛЕКТИВНАТА ФОТО – ТЕРМОЛИЗА  
     
 
Най–общо казано принципът на действие на трайното обезкосмяване е необратимото разрушаване на космения фоликул. Повечето методи, които се използват в тази област, са базирани върху термалното разрушаване на ствола и фоликула на косъма и използват оптична енергия. Това са лазерът и IPL апаратурите. Лазерът използва лазерни импулси, които се абсорбират от космения ствол на дълбочина от няколко милиметра, а при IPL апаратурите предимството е, че се използва максимално широк спектър оптична светлина за разлика от монохроматичната лазерна светлина.
 
     
 
Лазерите и IPL – ите се използват отдавна за фотоепилация като дължините на вълната варират от 694 нанометра (рубинен източник) и 755 нанометра (александритен източник) за третиране на светли косми и кожи, до 800 – 900 нанометра (диоди) и 500 – 1200 нанометра (IPL източници) за третиране на тъмни косми и кожи. Тези два източника на светлина произвеждат енергия, достатъчна като ниво, за да постигне пан-термално разрушаване на космения фоликул – те трансформират светлинната енергия в топлинна и през последните 8 години са най–ефективните средства за премахване на нежеланото окосмяване.
 
 
Предпоставка за това е високата концентрация на меланин в космения фоликул през фазата на анагена – фазата на растежа на самия косъм, което позволява абсорбация на по–висока енергия.
 
     
 
Лазерът е подходящ за всички типове кожа, но притежава само една дължина на вълната и тъй като меланинът или хромофорът, който дава цвета на косъма и абсорбира светлината, се намира в епидермиса, понякога се налага да се използват по–високи нива на енергията, за да може оптичната светлина да се абсорбира от меланина, което автоматично налага по–дълги интервали между импулсите, за да не се наруши цялостта на кожата и тъканта. От друга страна интервалите не може и да са много дълги, защото ако надвишават необходимото време за термална почивка, топлината ще се разпръсне по тъканта и не би могла да се локализира около космения ствол.

Недостатъкът на лазера и IPL – а е фактът, че светлинната енергия трябва да проникне през епидермиса преди да достигне дълбочина, достатъчна за да унищожи косъма, а епидермисът, който е богат на меланин, е най–съществената бариера пред проникването на светлината. Когато се използва по–висока енергия, за да се постигне достатъчно нагряване на космения фоликул, има и по–висок риск от прегряване на епидермиса, което може да доведе до странични ефекти – изгаряне и хиперпигментация. Затова и модерните уреди имат охлаждащи системи, които намаляват нагряването на епидермиса. В типичния случай на трайно отстраняване на нежеланото окосмяване съществува отстояние между силата на енергийния импулс, необходим за ефективно третиране и силата, която може да причини странични ефекти. Тъмните кожи обаче са предизвикателство за технологията и в много случаи щети върху кожата възникват преди коагулацията на космения фоликул, тъй като високата концентрация на меланин в епидермиса значително увеличава риска от образуване на кора, мехури, петна. Допълнителна отрицателна черта на тези апарати е неспособността им да третират непигментирани и малко пигментирани косми, които не съдържат висока концентрация на меланин, а именно червени, сиви, бели и руси.

През последните няколко години редица дерматолози, лаборатории и производители на медицинска и козметична апаратура търсят оптималното разрешение на този проблем и на базата на изследвания и експерименти в институти в САЩ и Израел достигат до т.нар. принцип на селективната фото–термолиза.
 
     
 
Механизмът на перманентната фотоепилация е базиран на светлинната абсорбация от страна на космения ствол и термалното разрушаване на основата и фоликула. Това е резултат от трансфера на светлина от ствола към съседните тъкани. Селективната фото–термолиза е базирана на 3 основни принципа:
 
     
 
 • Проникването на светлината трябва да е на такава дълбочина, че да достигне космения ствол и луковица
 • Абсорбирането на светлината в косъма трябва да е по–високо от абсорбирането и от околната тъкан
 • Продължителността на импулса трябва да е по–малка от времето на термална релаксация на космения фоликул.
 
     
 
Светлината в спектъра от 630 до 1300 нанометра прониква на дълбочина, която е достатъчна, за да се използва за трайно премахване на окосмяване. Взаимодействието между светлина и тъкан се контролира от 3 основни феномена:
 
     
 
 • Отразяване
 • Абсорбация
 • Разсейване
 
     
 
Значителна доза светлина (до 50 %) се отразява от кожната повърхност, а останалата част се абсорбира от тъканните хромофори – меланина, който се намира в епидермиса и хемоглобина, който се съдържа в кръвта. Най–основният проблем на светлинно базираното премахване на косми е фактът, че и косъмът и епидермисът съдържат меланин. Затова светлинните вълни с дължина, ефективна за абсорбирането им от космения ствол, се абсорбират ефективно и от епидермиса.

Светлинният трансфер през кожата се управлява чрез разсейването, защото когато светлината проникне на дълбочина от няколко микрона, фотоните променят първоначалната си посока поради тази причина. Това води до насочване на значителна част от светлината към периферията на третираната зона. Тази част от светлинната енергия (J/cm3), която се абсорбира в третираната зона, обикновено е значително по – ниска поради загубата от отразяването и рзсейването – може да е до 30 % от излъчената, макар и точното количество да не може да се определи, тъй като различните типове кожа имат различни вариации на оптичните си качества.
 
     
 
Като извод се налага становището, че третирането със светлина е добра алтернатива за премахване на тъмни косми върху светла кожа. Във всички други случаи обаче рискът от странични ефекти е по–висок, докато ефикасността е по–ниска. Затова изследователите е трябвало да всемат под внимание следното:
 
     
 
 • Намаляване на светлинната енергия до ниво, което е безопасно за епидермиса при всички видове кожа по скалата на Фицпатрик
 • Компенсиране на това намаление с друг тип енергия, която да отговаря на следните условия:
  • Селективно да засяга космения фоликул, но не и епидермиса
  • Да достига до дълбочина в тъканта на няколко милиметра.
 
     
 
След като достигат до тези изводи, учените се насочват към използването на т.нар RF енергия (Radio Frequency energy). Тя се използва от близо век в електро – хирургията и за коагулация. Термалният ефект на RF енергията зависи от електричните качества на тъканта, но не и от оптичните такива, което означава, че плътността на RF потока, който преминава през тъканта и топлинната енергия, която се депозира в кожата, са напълно независими от цвета и и нямат епидермална бариера като тази при светлинната енергия, която трудно се абсорбира от меланина в епидермиса.

Плътността на RF потока се дистрибуира между две електродни двойки, допрени до кожната повърхност, като дистрибуцията зависи от геометрията на електродите и от разстоянието между тях. Проникването е равно приблизително на половината от разстоянието между електродите – напр. ако разстоянието е 8 mm, то проникването е на около 4 mm дълбочина.

Следващият въпрос, който трябва да се разгледа, е влиянието на RF енергията върху косъма и фоликула. Косменият ствол е изолационен материал, който се сблъсква с RF потока и така последният тече преди всичко около ствола. Нагряването на кожата в тази област е много по–силно – около 4 пъти повече отколкото в дермата, а плътността на потока в зоната около космения ствол е 2 пъти по–висока от плътността му в другите части на кожата. По този начин RF потока селективно нагрява космения фоликул и луковица и то директно, а не чрез ствола. Поради тази причина процедурата не зависи изобщо от цвета на кожата.
 
     
  Много важно свойство на RF енергията е това, че тя не се отразява и разсейва в моно - , би - , три – или петполярната електродна система. В сравнение със светлината RF енергията може да се депозира изцяло в кожата, което позволява много добър контрол на количеството депозирана енергия. Така например ако RF енергията е 24 J, а третираното място е с размер 3 на 3 см., температурата на кожата се увеличава само с 5,6 градуса по Целзий, докато фоликулът се нагрява 4 пъти повече – с 22 градуса по Целзий.  
     
 
Предимството на RF енергията е селективността и – тя влияе директно върху тъканта около косъма – фоликул и луковица, като пигментът на кожата не е пречка за третирането. Тук обаче идва едно НО, защото нито RF потока, нито светлинната енергия осигуряват пълно третиране на космената структура. Докато светлината се абсорбира от космения ствол, включително и от корена, то RF енергията нагрява фоликула. Именно затова изследването на този проблем води до логичния извод, че двете енергии – оптична (IPL) и електрическа/радиочестотна (RF) трябва да се комбинират и да се използват заедно, за да се постигне пълна ефикасност и сигурност на процедурата, а именно:
 
     
 
 • Намаляване на оптичния поток до ниво, което е безопасно за всички видове кожа
 • Компенсация за по–ниската оптична енергия чрез прилагането на RF потока, който селективно засяга фоликула, без да се абсорбира от епидермиса
 • Лесно извършвана на on line наблюдение на параметрите на кожата по време на процедурата.
 
     
 
IPL + RF технологията е получила още наименованието ELOS – electrical optical synergy (в израелските лаборатории SYNERON). Всички клинични изследвания, правени от специалисти в тези лаборатории, както и клиничните изследвания, проведени в САЩ под ръководството на доктора по медицина Нийл Садик, клиничен професор по дерматология при Медицински колеж Вейл при Корнуелския университет, Ню Йорк, показват значителна ефективност на тази нова технология там, където базираните единствено на светлина системи не са показали такава, а именно при третирането на светли косми и тъмни фототипове кожа. Двете форми на енергия се излъчват и транспортират до тъканта с помощта на ръчен апликатор, като източникът на светлина е високоенергийна ксенонова лампа, филтрирана така, че да предава с дължина на вълните от 610 до 1200 нанометра, а RF енергията е моно -, би -, три – и петполярна, като RF електродите са с такъв дизайн, че да предават потока до дълбочина от 4 mm, което означава, че се достига до най–дълбоко разположените космени фоликули по всички анатомични зони. Така оптичната енергия може да е по–ниска, за да не уврежда околните тъкани, без от това да страда ефективността – проучванията показват 75 % ефективност.

Едно от големите изследвания в тази област, проведено в САЩ, в което вземат участие няколко големи университета и медицински центрове (Северозападният университет на Чикаго, Лазерният и дерматологичен хирургичен център в Сейнт Луис, Университетът в Сейнт Луис, Лазерният и дерматологичен хирургичен център на Северна Калифорния в Сакраменто), в което изследване участват 69 пациента с кожи от първи до шести тип по скалата на Фицпатрик, при което са третирани различни участъци от кожата с косми от черни до руси, показва следните резултати:

Пациентите са преглеждани веднага след процедурата за странични ефекти, както и на 7 – ия, 30 – ия и 90 – ия ден от сесията, като са правени фотоси и космите са броени поединично – преди процедурата и след 90 – ия ден. Пациентите декларират липса на болка, двама са получили малки мехурчета по кожата непосредствено след третирането, изчезнали до 48 часа, един е развил хиперпигментация, отшумяла на 19 – ия ден. Случаи на хиперпигментация са наблюдавани при още двама пациенти с руси косми и светли кожи, продължили около 3 месеца. На 90 – ия ден от началото на сесията е отбелязано 46 % отпадане на космите, като най–добри резултати от 65 % е наблюдавано в зоната на ръцете, 49 % - в зоната на мишниците, 44 % - в зоната на краката, 40 % - в зоната на бикините, 32 % - в зоната на гърдите и гърба и 21 % - в зоната на лицето и врата. Резултатността при черните и кафяви косми е най–висока, а при русите варира около 35 – 40 %.

Като цяло след първата сесия 43 % от пациентите показват повече от 50 % отпадане на космите, като 9 месеца по–късно се провежда втора сесия от процедури на същия принцип, резултатите от която се увеличават до 75 % трайна редукция на окосмяването, като в зоните на мишниците, ръцете и краката космите отпадат до 85 %.

По принцип цветът на косъма е генетично предопределен от наличието на еумеланин (кафяв или черен) или феомеланин (жълто–червен на цвят). Еумеланинът абсорбира червена и инфрачервена светлина повече от феомеланина и затова не е странно, че непигментираните косми показват резистенция към лазера и оптичните източници, в смисъл че епилацията е по–малко ефективна при червени, руси или бели косми. Проучванията обаче показват успех, когато се използва IPL + RF технологията, за да се отстранят такива косми. Именно такова проучване е провел гореспоменатият доктор по медицина Нийл Садик, резултатите от което сочат следното:

Като принцип лазерът и източниците на светлина нагряват космения фоликул отвътре, а RF енергията го нагрява отвън навътре и затова не зависи от хромофора меланин. От друга страна се знае, че белите косми често съдържат все пак някакъв меланин вътре във фоликулярната си структура, независимо от факта, че в самия фоликул меланин няма. Затова тук и оптичната енергия допринася за унищожаването на тази структура. Изводите от изследванията на доктор Садик са, че IPL + RF технологията е една нова ефективна фотоепилационна техника, базирана предимно на термалното въздействие на RF компонента, тъй като оптичният компонент е зависим от меланина, съдържащ се в много малки количества в русите и белите косми. От друга страна RF енергията навлиза отвън навътре и поврежда космената структура независимо от съдържанието на меланин в нея.
 
     
 
Друго много важно предимство на IPL + RF технологията е нейната мултифункционалност, защото това е и един неинвазивен метод за подмладяване на кожата, както и за лечение на голям кръг от кожни проблеми – комбинацията на оптична и ел. енергия води до проникване с 20 – 30 % по–дълбоко в кожата за третиране на проблемни зони, но без да се влияе върху здравите кожни клетки. Успешно се третират:
 
     
 
 • пигментни заболявания – хиперпигментация, розацеа и т.н.
 • малформации на кръвоносните съдове, спукани капиляри
 • акне
 • стрии
 • отпусната кожа и бюст – вследствие на скъсване на колагеновите влакна в кожата
 • мастни депа и целулит
 • умора и болки в ставите.